NEPAL again - Reisverslag uit Pokhara, Nepal van Dick & Ellen Verstegen - WaarBenJij.nu NEPAL again - Reisverslag uit Pokhara, Nepal van Dick & Ellen Verstegen - WaarBenJij.nu

NEPAL again

Door: Dick

Blijf op de hoogte en volg Dick & Ellen

28 Oktober 2013 | Nepal, Pokhara

Nepal again

Weer in ons geliefde Nepal, richt onze aandacht zich meer op wat anders is dan op wat hetzelfde is gebleven. Hoe vertederd kun je immers tegen elkaar fluisteren: ach ja die de smog , als je in Kathmandu drie kwartier in een file zit die een meter per minuut opschuift; ‘hadden we die mondkapjes maar meegenomen….’ En: och dat prachtige buitenaltaar als we op het punt staan ons boeddhistische Vajra-hotel binnen te stappen. En kijk: Swayambunath, de apentempel waar ook de grote boeddhistische leraar Nagarjuna nog vereerd wordt, is verlicht als je op het dakterras van het hotel zit, na een reis van bijna 29 uur.

Volkomen krankzinnig. Vliegen met Malaysian Airways is goedkoop, maar na bijna 9 uur vliegen schuift Nepal bijna rakelings onder je door en dan is het nog vijf uur naar Kuala Lumpur. Daar drie uur in een wachthal doorbrengen en dan die vijf uur weer terug. Samen 22 uur. Van huis tot in het lichtruim (NS, inchecken, veiligheidscontrole, wachten) vijf uur en in Kathmandu naar het hotel 2 uur – als gevolg van de file.

Maar we zijn er. En inmiddels zelfs al in Pokhara, Lakeside. Veel vertraging, maar geen annulering en dat had ook gekund, want te veel wolken of te veel zijwind en er wordt niet gevlogen op sommige binnenlandse bestemmingen. We zijn er aangeland om ons waterproject te bezoeken en om onze studiezoon Hom te trouwen met de charmante Lauren uit Australië, die wij in een paar uur al aardig leren kennen. Ellen gaat de westerse huwelijksceremonie leiden en is er helemaal vol van. Ze heeft zojuist zelfs in ons hotel een strijkplank opgetrommeld om haar outfit een facelift te geven.

Het andere dat vooral onze aandacht trekt is wel vergelijkbaar met wat me twee jaar geleden al opviel –de zinderende actie-, toen we aankwamen. Er is ook nu veel activiteit in Kathmandu; er wordt bijvoorbeeld hard gewerkt aan de wegen en dat mocht ook wel, want vooral de binnenwegen zijn wrakhout. Hele huizenrijen worden ‘afgeschaafd’ om plaats te maken voor asfalt en wij vroegen ons af of de deze aanpak, die vooral uit maoïstische hoek schijnt te waaien, wel vrucht kan dragen. Onze Nepalese informant evenwel was er erg opgetogen over en verzekerde ons dat de overgrote meerderheid van de bevolking deze maatregelen toejuicht.

Verder ook in Pokhara overal bouwactiviteit. Alsof er al niet honderd hotels te veel staan. Blijkbaar niet. Overal kleine tekenen van andere creativiteit. Een survival-samenleving, waar de politiek al sinds de burgeroorlog stagneert, weet blijkbaar toch van alles te realiseren. Maar een nieuwe Grondwet is er nog steeds niet en nu zijn er nieuwe verkiezingen uitgeschreven op 19 november om de al zeven jaar durende politieke impasse op te heffen.

En de Tibetaanse vrouwen die snuisterijen verkopen op bontgekleurde doeken, worden tegenwoordig geweerd uit de hoofdstraat Lakeside, waar hun verkoop het beste gedijt. Een veeg teken. Nepal heeft Tibetaanse vluchtelingen destijds gastvrij, maar van meet af aan met behoorlijk beperkende voorwaarden, opgevangen. Maar het lijkt erop alsof China sinds 2008 steeds meer invloed krijgt op het terugdringen van hun levensmogelijkheden. (Zie bijvoorbeeld het stuk in het Boeddhistisch Dagblad van 19 juli 2012)

Op de dag na de verkiezingen trouwt onze pleegzoon. We hebben de trouwlokatie al in ogenschouw genomen Café Jiva aan het Fewameer. Dat wordt een mooi feest als de regen geen roet in het eten gooit.

U hoort nog nader van ons!!

• 28 Oktober 2013 - 21:21

Michiel:

Dat is een hele mooie, regen die roet in het eten gooit. In de soep kun je dan direct schilderen en met elkaar communiceren.
    Veel plezier met het vast wel kleurrijke feest en ik ben benieuwd naar de foto's ervan

• 28 Oktober 2013 - 22:16

Klaar:

Fijn dat jullie veilig zijn aangekomen in jullie 2e Hom(e)land. En na zo'n lange vermoeiende is toch nog zo stralend op de foto, knap, hoor.
    De 1e meditatieavond zonder jullie was geslaagd. We hebben het met z'n allen gedaan - Dick, je hoeft t voortaan nietmeer alleen te doen. Maarten's 1e teisho washeel goed. Daarna zaten we nog beter.
    Maak t goed, lieverds.groetjes uit n nat NL, Klaar

• 29 Oktober 2013 - 08:30

Christa:

Ha lieve Dick en Ellen, Wat fijn om jullie te horen. Op de foto is het te zien dat jullie het goed met elkaar hebben.Gisteravond, onze meditatieavond zonder jullie, is mooi verlopen! Klaar heeft jullie namen in aanvang genoemd, zo waren jullie er toch een beetje bij. Maarten heeft vanuit zichzelf gesproken en dat bracht nabijheid.De sfeer was warm en open.Heb het goed met elkaar, liefs Christa

• 29 Oktober 2013 - 12:26

Wanda:

Prachtige t-shirts!

• 29 Oktober 2013 - 15:24

Steef Oudstebroerellen:

Wat een mooi verslag Dick. Een dikke kus voor mijn zusje. Zorg goed voor haar. Of beter .....voor elkaar. Steef

• 29 Oktober 2013 - 16:16

Arnoud Van Den Eerenbeemt:

Lieve Ellen en Dick, wat fijn om jullie lotgevallen, zo bloemrijk beschreven, op afstand te kunnen volgen. Ik wens jullie allen een gezegend, maar niet 'beregend' feest aan de oever van het meer toe. Aanstaande zaterdag zit ik zelf op het dakterras van hotel Vajra, samen met Maarten, de twintig deelnemers aan de sponsorreis en zelfs mijn jeugdvriendin uit de brugklas in 1970. Vanaf dan delen jullie en wij de gastvrijheid die Nepal ons allen biedt. Heb het goed samen!
    Liefs, Arnoud

• 29 Oktober 2013 - 18:23

Marjolein:

Goed om te horen dat jullie zijn aangekomen in Nepal. Al een beetje kunnen slapen, Ellen? Het is goed zoals het IS hè? Geniet ervan. Ik kijk uit naar jullie volgende berichten.

Liefs, Marjolein

• 30 Oktober 2013 - 10:13

Gerard:

Een strijkplank opgetrommeld ....
    het verschil tussen glad en gekreukt.
    Ik zoek ook zo'n geval, lijkt me leuk verjaringscadeau.
    Maar eerst ben jij aan de beurt, Dick.
    Nog een dag of wat.
    Wat mooi zo'n boeddhistisch buiten altaar
    bij het hotel waar jullie overnacht hebben.
    De hemel hier, familie van de hemel bij jullie.
    Succes met jullie goeie doelen,
    waardoor er zoveel mensen op-leven!
    Gerard

Dick & Ellen

We zijn weer in Nepal, dat ons intussen best vertrouwd is. Destijds, dat is inmiddels 6 jaar geleden zei Dick: We gaan er een jaar tussenuit. Ellen en ik. Sabbatical noemen ze dat. Ellen is al eerder in Nepal en India geweest en daar gaan we nu, om te beginnen, ook weer heen. We gingen toen met een bijzondere opdracht van het Boeddhistisch kwartaalblad Vorm en Leegte, waarvoor ik o.m. een column schrijf en met de Boeddhistische uitegverij Asoka, met Stichting Vajra en met mijn zencentrum Zazen Foundation. Ellen: Nu ik, zolang weg ga, wordt het extra voelbaar dat veel mensen me dierbaar zijn. Twintig jaar geleden schreef ik "rondzendbrieven", die mijn moeder copieerde en doorstuurde. Soms duurde het maanden voor ik antwoord kreeg. Dankzij dit medium lijkt de afstand naar jullie nu een stuk kleiner! Achteraf zijn Ellen en ik tussen 2007 en nu vier keer in Nepal geweest en hebben we ongeveer 80 dagen in de bergen gelopen. Dick heeft een boek geschreven dat 'De tocht van het hart' heet en dat zich voor een flink deel afspeelt in Nepal en India. EN; we zijn inmiddels getrouwd. Sinds 2011. Mijn zencentrum is nu gevestigd in Nijmegen waar we ook wonen. Zie www.zennijmegen.nl. En we hebben een fors waterproject opgezet in de Kaski-regio: de aanleg van een compleet waterleidingstelsel voor ca 14.00 mensen in drie dorpen op de heuvels boven Pokhara.