Vrouwen - Reisverslag uit Auroville, India van Dick & Ellen Verstegen - WaarBenJij.nu Vrouwen - Reisverslag uit Auroville, India van Dick & Ellen Verstegen - WaarBenJij.nu

Vrouwen

Door: Ellen

Blijf op de hoogte en volg Dick & Ellen

22 Februari 2009 | India, Auroville

Ik loop over het strand langs een kennelijk door de tsunami gespaard rieten-huisjes-dorp onder de palmen. Mannen zitten in groepjes te kaarten tussen de bootjes of zitten midden op het strand te poepen. Dat blijkt heel gewoon te zijn en het is echt oppassen geblazen met blote voeten. Ik zie nergens een vrouw in mijn twee uur durende wandeling. Ik vraag een man die naast me komt lopen of Indische vrouwen niet van de zee houden en waarom ik hen niet zie. Zoals ik eigenlijk al verwachtte krijg ik slechts ontwijkende antwoorden.

Het was onmogelijk om ergens onderdak te vinden in Auroville; alles was vol. Benny, de ex van een vriendin van de vriendin van een vriendin van me en al 13 jaar Aurovilliaan, maakt ons echter wegwijs en helpt ons aan onze eerste overnachtingsplekken. Benny bedankt! Hij herbergt ons boven de kaasfabriek die hij al vele jaren runt met uitsluitend Indisch personeel. Hij vertelt ons over de cultuurverschillen waarmee hij in zijn werk te maken heeft, vergelijkbaar met wat we in Nepal tegenkwamen. Een van de dingen die hij graag zou willen veranderen is de rol van de vrouwen. Of misschien kan ik beter zeggen: die van de mannen. Met zijn allen werken ze in het produktieproces waarbij een goede hygiene belangrijk is. Maar daarvoor kan hij slechts de vrouwen vragen. Een man zou zich schamen om de vloer te bezemen; het heeft niet eens zin om het ze te vragen. Benny veegt zelf wel, maar dat voorbeeld werkt niet echt: westerlingen zíjn nu eenmaal raar. En dan heb ik het nog niet over het poetsen van de wc’s natuurlijk.

Auroville heeft veel women-empowering-projekten. Orly, een vrouw uit Israël, vertelt in dat kader over haar oud-papier-recycling-projekt, waarin Amar, een zeer pientere Indische vrouw uit het naburige dorp een belangrijke rol speelde. Ze was getrouwd met de broer van haar moeder. Net als in Nepal heb je hier pech als je een meisje baart, want dat gaat geld kosten als ze trouwt én je bent haar kwijt aan de schoonfamilie die de vaak bjna niet betaalbare bruidsschat int. Om dat te voorkomen worden meisjes hier regelmatig uitgehuwelijkt aan een man uit de eigen familie. Met vaak genetisch ongunstige gevolgen voor de kinderen die daaruit voortkomen.
Amar was blij met haar baan in het Auroville-projekt, ook omdat ze op deze manier zelf wat kon verdienen voor haar gezin met twee jonge dochtertjes. Haar man was echter jaloers en dat leverde problemen op. Twee weken geleden pleegde de vrouw zeer onverwacht zelfmoord. Althans....dat was het verhaal van de familie. Iedereen heeft het zeer sterke vermoeden dat haar man haar vermoord heeft. En zoiets schijnt zeer regelmatig voor te komen. Als er iets moet veranderen in de dorpen dan moet het via de vrouwen gaan. Mannen hebben geen baat bij verandering. Dat ze gaan slaan is heel gewoon, maar er schijnen dus regelmatig vrouwen opeens te overlijden.
En in Amars geval kwamen zowel de vermoedelijke moordenaar én het slachtoffer uit dezelfde familie, die er daarom baat bij had dat er geen helderheid zou komen over deze ‘zelfmoord’. De politie omkopen kost hier weinig moeite, zeker als het om vrouwenzaken gaat. Voor 500 rupees (8 euro) ben je klaar bij zo’n moordzaak. Ook Amma, the ‘hugging mother’, bij wie we vorig jaar in de ashram waren, is in haar jonge jaren bijna vermoord door haar familie omdat ze zich onafhankelijk opstelde. Ze heeft de moordpoging zelf op het nippertje weten te verijdelen.

Dezelfde Benny helpt ons aan het guesthouse van Amsa. Amsa is een jonge mooie Indische die uit een arm gezin van zeer lage kaste komt. Toen er twee kinderen waren overleden bleven er nog acht over, en met zijn allen woonden ze in een 1-kamer hutje van riet zonder vloer. Slapen deden ze met de kleren aan hutje-mutje op het zand. Toen Amsa 11 jaar oud was overleed haar vader en moest zij gaan werken om geld in te brengen. Sindsdien werkt ze in guesthouses en gaat ze nu al 17 jaar met toeristen om waardoor ze aardig engels spreekt. Ze vertelt dat ze 18 was toen haar moeder door een slang gebeten werd. (Die zitten hier behoorlijk veel, net als jakhalzen....! De meeste last hebben wij echter van muggen en mieren die hier in allerlei afmetingen voorkomen.)
Binnen een uur overleed ze. Al snel na de beet kon ze niet meer praten, maar waarschuwde ze Amsa nog uitdrukkelijk niet te trouwen met de man waar ze toen iets mee had, omdat ze een schoonmoeder zou krijgen waar niet mee te huizen viel. Jong als Amsa was, zegt ze nu, was ze eigenwijs. Ze vertelt ons de meest verschrikkelijke verhalen over haar leven met haar man en diens moeder. Hij nam het nooit voor haar op, hij dronk veel te veel (heel gewoon hier, voor mannen tenminste al is alcohol in Tamil Nadu verboden), sloeg haar dagelijks en misbruikte haar als hij thuis kwam. Dat duurde meestal vijf minuten, vertelt ze, en wat dat haar deed zag hij niet. Zij was goed voor de kinderen en het poetswerk en de verzorging van haar onmogelijke schoonmoeder, die haar zwaar vernederde. Ze ging een aantal keren naar de politie om haar man aan te geven wegens mishandeling, maar voor vrouwen schijnen die echt niks te doen.

Amsa heeft zich losgevochten. Toen haar schoonmoeder haar letterlijk aan haar haren de deur uit gooide terwijl haar kleintjes aan haar rokken hingen is ze niet meer terug gegaan. Ze heeft het dankzij een enorm doorzettingsvermogen en ik denk ook haar charme voor elkaar gekregen geld te kunnen lenen. Ze heeft wat grond gekocht, er een hutje op gezet en heeft grotendeels eigenhandig haar eigen guesthouse gebouwd. Haar jaloerse en nog altijd vaak dronken man kwam haar nog lastig vallen maar sinds ze hem een keer teruggeslagen heeft en haar broer hetzelfde kwam doen houdt hij zich iets rustiger.
Af en toe in tranen vertelt ze haar verhaal. Amsa wil scheiden, maar haar man werkt niet mee en dus is ze nog steeds-onvrijwillig- getrouwd. Maar ze heeft zich voor zover ze dat kon vrijgevochten, en ze moet er nog steeds voor vechten.
Voor mijn gevoel vecht ze niet alleen voor zichzelf, maar voor alle Indische vrouwen. De meeste berusten nog in de vernedering en mishandeling die ze dagelijks moeten ondergaan.

Ik voel een enorme dankbaarheid naar de vrouwen die de strijd voor mij gestreden hebben. In Plum Village, waar ik lang woonde, deden we speciale meditaties om bij hen te zijn die ons zijn voorgegaan. Nog nooit echter ben ik me er zo diep bewust van geweest wat anderen voor mij gedaan hebben. Ook in onze cultuur hebben vrouwen vele eeuwen gevochten voor hun rechten en hun vrijheid. Ook in het westen zijn we mishandeld, weggestopt, vernederd, verbrand. Ik niet. Ik vind het vaak gewoon dat ik vrij ben, op het strand en op straat kan lopen, dat ik mag stemmen en als ik wil ‘carriere’ kan maken. Maar dat doet geen recht aan hen die mij voorgingen. In het engels is er zo’n mooie uitdrukking: ik wil het niet meer ‘for granted’ nemen. Een plek geven aan de vrouwen die gestreden hebben, ook voor mij. Overigens neem ik steeds minder ‘for granted’ in wat anderen, ook mannen, voor mij gedaan hebben en doen. Met dank aan Amsa die me daar weer meer bewust van maakte.

Overigens denk ik ook dat de strijd nog niet gestreden is. De vrouw en misschien vooral het ‘vrouwelijke’ heeft nog veel te bieden aan de wereld, en de wereld heeft het nodig. Ook mannen kunnen dat doen. Naar mijn idee heeft Obama in die zin meer te bieden dan een vrouw als Gondoleeza Rice. Maar ook in het klein hoop ik zelf iets te kunnen bijdragen.

Ellen

• 22 Februari 2009 - 10:11

Karel Klumpers:

Dag Ellen en Dick,

Mooi verhaal weer. Goed dat je zo bewust van je zegeningen bent - en ons daar ook op wijst. Ik ga nu de verjaardag van mijn zoon Floris vieren - ook zo iets wat tot dankbaarheid stemt.

Groet!

• 22 Februari 2009 - 10:48

Michiel:

mooie foto's en mooi verhaal, het is goed om daar te zijn

• 22 Februari 2009 - 11:23

Karin:

Dank voor je mooie en trieste verhaal. Overigens Ellen, jij weet toch wel dat deze eeuw van de vrouw zal zijn en we timmeren dan ook al met vele vrouwen flink aan deze weg. Echter zonder de andere sekse te kort te doen.
    Is de toenadering van de beide seksen niet de beste weg? Ik denk het!Geniet samen Ellen en Dick

• 22 Februari 2009 - 21:05

Oom Joost:

Lieve Ellen,
    Je bent vast ook dankbaar dat je zo'n geweldige peetoom en peettante hebt, maar wel vervelend dat peetoom een man is.Je moet geen onsmakelijke foto's plaatsen, daar kan deze oude man met zijn teer gestel niet tegen.Het wordt tijd dat je terugkomt!

• 23 Februari 2009 - 07:56

Annette Reinboud:

Prachtig beschreven verhaal wederom Ellen. En wat goed dat je de kern van de (mondiale)problemen breder trekt naar het vrouwelijke principe. De nog steeds overheersende mannelijke yang energie is gebaseerd op een yin-leegte. Versterken van het vrouwelijke blijft daarom uiterst noodzakelijk (in stilte ontvangen, wachten en waken en zingen vanuit het hart! en dat koesteren...)
    De nederlandse vertaling van "for granted" klinkt trouwens nog mooier: voor lief nemen!

Veel liefs

• 23 Februari 2009 - 13:48

Oom Joost:

Het spijt mij Annette, maar Yin en Yang gaat - zie ook het motief of symbool - over het evenwicht der tegenstellingen, en dat kan ook mannelijk en vrouwelijk betekenen. Yang heeft niets met energie (qi) te maken en Yin niets met leegte. Dat evenwicht is in India en elders zoek, en dat is erg, vooral omdat de Indiase mannen dat niet vinden; tegelijkertijd hebben ze vast van Yin en Yang nog nooit gehoord...

• 23 Februari 2009 - 14:44

Mam:

2de keer..Wasalles kwijt.
    Dus nogmaals:Lieve Ellen!Je gelooft niet hoe blij
    ik ieder keer ben met een
    bericht of e-mailtje van
    jullie!Ik word verwend!
    Het kunnen leuke maar ook
    trieste verhalen zijn.
    Lig er niet wakker van
    Ellen anders kun je je
    oordopjes wel weggooien!Hoe krijgen jullie zo veel contact met alle men
    sen:die spreken toch geen
    of slecht Engels neem ik
    aan?Vertel ons dat maar
    na 1April!Ik krijg sterk
    de indruk dat het aardig
    klikt tussen jullie.Fijn!
    Een goede +-5weken nog
    met ook ontspannende da
    gen!Alle liefs vanG.enM.
    of George en Marleen.Doei

• 24 Februari 2009 - 09:31

Gerard:

Thaumasia, de verwondering .... Wat sta jij bij dingen en mensen stil, Ellen! Amsa maakt jou van een en ander bewust. Verlichting. Ohm asatoma sat gamaya, tweede regel: "leid mij van het doffe van het lichtvolle bestaan". Tot nu toe gedacht dat de godheid dat doet. Klopt. Maar dan wel via een onvoorstelbaar aantal dienaressen en dienaren .... Die zelf vaak niet eens beseffen wat ze voor anderen betekenen. Voor mij hèt Geheim van het leven. Nou, dat moest er even uit, Ellen. Une petite lumière ...

• 26 Februari 2009 - 14:24

Margriet Gieskes:

Hoi Ellen en Dick,
    wow wat is die Amsa een sterke vrouw en wat een voorbeeld voor andere vrouwen en vooral ook voor haar kinderen. je kunt het zien in haar ogen, leuk mens , ik hoop dat het leven haar lukt.
    liefs Margriet

Dick & Ellen

We zijn weer in Nepal, dat ons intussen best vertrouwd is. Destijds, dat is inmiddels 6 jaar geleden zei Dick: We gaan er een jaar tussenuit. Ellen en ik. Sabbatical noemen ze dat. Ellen is al eerder in Nepal en India geweest en daar gaan we nu, om te beginnen, ook weer heen. We gingen toen met een bijzondere opdracht van het Boeddhistisch kwartaalblad Vorm en Leegte, waarvoor ik o.m. een column schrijf en met de Boeddhistische uitegverij Asoka, met Stichting Vajra en met mijn zencentrum Zazen Foundation. Ellen: Nu ik, zolang weg ga, wordt het extra voelbaar dat veel mensen me dierbaar zijn. Twintig jaar geleden schreef ik "rondzendbrieven", die mijn moeder copieerde en doorstuurde. Soms duurde het maanden voor ik antwoord kreeg. Dankzij dit medium lijkt de afstand naar jullie nu een stuk kleiner! Achteraf zijn Ellen en ik tussen 2007 en nu vier keer in Nepal geweest en hebben we ongeveer 80 dagen in de bergen gelopen. Dick heeft een boek geschreven dat 'De tocht van het hart' heet en dat zich voor een flink deel afspeelt in Nepal en India. EN; we zijn inmiddels getrouwd. Sinds 2011. Mijn zencentrum is nu gevestigd in Nijmegen waar we ook wonen. Zie www.zennijmegen.nl. En we hebben een fors waterproject opgezet in de Kaski-regio: de aanleg van een compleet waterleidingstelsel voor ca 14.00 mensen in drie dorpen op de heuvels boven Pokhara.