Gelukkig Nieuwjaar!! - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van Dick & Ellen Verstegen - WaarBenJij.nu Gelukkig Nieuwjaar!! - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van Dick & Ellen Verstegen - WaarBenJij.nu

Gelukkig Nieuwjaar!!

Door: Ellen

Blijf op de hoogte en volg Dick & Ellen

05 Januari 2009 | Nepal, Kathmandu

Bij deze wensen wij de lezer(es) een gezond en stralend 2009!

Dat is niet erg persoonlijk op een weblog, maar we hebben erg drukke dagen en weinig stroom zodat we niet veel kunnen mailen nu. Sja…..die stroom; dat is wat hier. Er is op Brazilië na geen land ter wereld dat meer mogelijkheden heeft dan Nepal om met waterkracht elektriciteit op te wekken, maar er is een gigantisch tekort hier en de stroom komt uit India en moet duur betaald worden. In 2009 wordt standaard maar 12 uur stroom per etmaal geleverd en dan heb ik het nog niet over alle extra uitval vanwege storingen e.d. Laatst hadden we een dag met slechts 5 kwartier stroom….. Ziekenhuizen en de duurdere hotels hebben generatoren, maar de daarvoor benodigde diesel is peperduur. Als het even kan gaat de generator dus niet aan. Computers werken niet en alles moet handmatig geregeld worden. Een ramp voor de toch al zo slechte economie. In een van de kranten hier stond onlangs het bericht dat een ziekenhuis zoveel problemen met de stroomvoorziening heeft, dat het alleen nog patienten toelaat die in een noodsituatie verkeren.

Voor ons is de schade natuurlijk te overzien, maar het is niet echt leuk om op te staan in de kou, geen verwarming te hebben en dan alleen koud water te kunnen drinken, in plaats van thee die we gewoonlijk zelf maken met onze waterkoker. Drie dikke truien en een wollen lange onderbroek aan dus en wachten tot het 11 uur is, als het buiten opwarmt en het in een hempje in de zon nog te warm is. Tot 15 uur en daarna kunnen de winterkleren weer aan. Handschoenen zijn dan zelfs binnen geen overbodige luxe. Met een nek die sinds 5 dagen onder de uitslag zit kan ik ook geen kol of das hebben; extra koud dus, maar er is wel grotere ellende te zien hier. En wij kunnen weg wanneer we maar willen; zij niet. Nepalezen zijn er echter goed in om het te nemen zoals het komt. Ze moeten wel. ’What to do?’ Horen we vaak. ‘Kathmandu’, is dan het veel gehoorde antwoord, waarom steeds weer hartelijk gelachen wordt.

Vaak vind ik het moeilijk om in de positie te zijn van rijke westerling die elk moment weg kan uit dit land, terug naar de luxe. Deze mensen hebben meestal geen keuze. Ze moeten de hele dag zware manden met stenen sjouwen en ‘s avonds nog de was doen en koken voor man en kinderen. En vrouwen en kinderen worden geslagen als het niet naar ‘s mans zin is. Dat is heel gewoon. Ik kijk er naar terwijl ik mijn yoga-oefeningen doe of lekker zit te eten in een voor hun onbetaalbaar restaurant. Zij komen niet toe aan ons soort spiritualiteit of aan ‘lekker’ eten op een gezellige plek. Ze zijn blij als er voldoende rijst is en kennen niet eens wat wij gezellig noemen. Ik wil die vrouwen met hun zware lasten soms zo graag gaan helpen, maar ik weet dat ik de manden die ze dragen niet eens van de grond krijg. Ik kan ze niet helpen. En intussen doen we maar wat ons ingegeven wordt, vaak als vanzelf. En realiseer ik me dat ik nooit ‘genoeg’ kan doen, de nood nooit kan lenigen zoals ik zou willen. Ik kan alleen maar zijn wie ik ben en doen wat me voor de voeten komt. De vraag waarom er zoveel ellende is op de wereld houdt me nog steeds bezig, terwijl ik denk dat ik met geen enkel antwoord tevreden zou zijn.

Gisteravond ging ik uit op rum om warm te worden. Nadat ik in een klein winkeltje in mijn beste Nepalees 10 keer om rum gevraagd had begrepen ze wat ik wilde. Ze herhaalden het door mij 10 keer uitgesproken woord zo, dat ik zelf geen enkel verschil hoorde. Ik had dikke pret met de twee verkoopsters. Uit een duistere houten kist in een donker hoekje kwam het gewenste artikel tevoorschijn. Het werd zorgvuldig en vooral onzichtbaar verpakt in krantenpapier: ze hadden geen vergunning om alcohol te verkopen!

Het nieuwe jaar is vrolijk begonnen. In Pokhara was een straatfestival gaande, zeer vergelijkbaar met onze vierdaagsefeesten in Nijmegen, ook voor wat betreft het volume van de muziek. Die was helaas Nepalees en van ellende zijn we maar weer verhuisd, deze keer naar ons geliefde Fishtail Lodge, waar we tegenwoordig een zeer uitzonderlijke behandeling krijgen. Aan alle kanten worden we hartelijk in de watten gelegd, zelfs qua kamerprijs.

Op straat genoot ik vooral van de manier waarop de Nepalezen nog kunnen genieten van wat wij niks zouden noemen. Iemand gaat zingen, een volgende begint te klappen en er kan gedanst worden. Zingen op straat is hier nog heel gewoon en geen teken van niet goed bij je hoofd zijn. In de bootjes op het meer doen ze bijna niet anders. Volwassenen vermaakten zich kostelijk met spelletjes die wij alleen nog van kinderfeestjes kennen. Waar op de vierdaagsefeesten dure kermisattratracties staan, waren ze hier aan het ring-en blikjeswerpen en blindemannetje spelen. Grote groepen toeschouwers hadden beslist meer plezier dan wij in Nijmegen hebben bij onze dure glimmende lawaaierige spelen met kostbare prijzen. Op een groot veld had men grote lol op een kermisje met handaangedreven draaimolentjes. Voor 30 cent kon je in een klein reuzenrad. En er was een heuse olifant te bezichtigen, maar die scene was zo vreselijk dat ik die bewaar voor het volgende artikel waarin ik de schaduwzijde van, of onze desillusie over deze kultuur en de Nepalezen wil beschrijven.

Met oudjaar waren we uitgenodigd op een heerlijk en uitgebreid diner in ons hotel, dat inmiddels aanvoelt als onze thuisbasis in Nepal. Hom was er ook bij en we hadden een geweldig leuke avond. Dick regelde champagne en wijn en Hom zag en at zijn eerste garnaal. Hij weet dat het ons niks kan schelen hoe hij eet, maar we hebben hem geleerd hoe je je ‘hoort’ te gedragen bij zo’n gelegenheid. Ik stond er zelf versteld van hoeveel regels wij daarvoor hebben. Zo vanzelfsprekend dat ik ze niet eens meer zie. Hoe houd je een vork vast, of een wijnglas. Mobieltje uit (die zijn helig hier en gaan altijd voor), niet smakken, mond afvegen voordat je een slok wijn neemt, etc. Homs kommentaar: ‘Thanks to you I now know expensive life. It’s a little bit terrible. Many systems. Good life is free !’ Helaas was er levende Nepalese muziek, maar toen die stopte hebben we nog veel gedanst met vooral het personeel van het hotel (de meeste gasten waren al verdwenen). Ineens deed iedereen mee, van hoog tot laag in de rangen. Dansend het nieuwe jaar in; het was erg gezellig.

Inmiddels hebben we afscheid genomen van Hom, wat niet gemakkelijk was na drie maanden zo intensief met elkaar opgetrokken te zijn. Het was verrassend, uitdagend, soms moeilijk en meestal erg leuk om zo in een ouderrol terecht te komen. We hebben hem zoveel we konden vertrouwen proberen te geven in zijn eigen kracht en mogelijkheden. Hom kent weinig warmte en al zeker geen steun van zijn eigen ouders. Ze lijken zich niet zo te interesseren voor waar hij mee bezig is en misschien is dat ook wel veel gevraagd van mensen die nauwelijks ooit het dorp uit geweest zijn en niet kunnen lezen en schrijven. Ze kúnnen hem ook niet adviseren naar welke school hij moet gaan (wij hebben –samen met hem- een nieuwe opleiding voor hem gevonden omdat het overheidsonderwijs abominabel slecht is), zij weten misschien niet eens welke vragen ze zouden kunnen stellen. In elk geval hebben we het gevoel dat we veel voor elkaar hebben kunnen betekenen. Hij ook voor ons.

Overigens is zijn moeder na twee weken uit het ziekenhuis ontslagen. Hom heeft er zijn spaargeld tot aan de laatste rupee aan moeten besteden. Hij wilde van ons geen extra geld aannemen. Maar zonder onze financiële steun aan het gezin zou ze nu niet meer geleefd hebben, zei hij. Wie geen geld heeft wordt hier niet geholpen. Maar als ze jou niet had, was ze er ook niet meer geweest, hebben we hem gezegd.

We kennen Hom als en in alle opzichten gulle jongen. Ter afscheid kocht hij cadeautjes voor Dicks dochters en zus, voor Suzanne en mijn mooie nichtje. Mijn ouders krijgen elk een armbandje van hem. Leuk hè pa?

Het waterprojekt voor Homs dorp en omgeving dat we op wilden starten, heeft vooral Dick heel veel tijd en energie gekost. Het lijkt niet te gaan lukken, maar we geven het nog niet op. In Kathmandhu hebben we nog een aantal afspraken met instanties hier, met de hoop dat we toch nog 55.000 mensen aan water kunnen gaan helpen gedurende de komende jaren. Ook zullen we hier weer veel tijd kwijt zijn (dat voelt een beetje als kwijt ja) aan de indische bureaucratie omdat we een visum moeten hebben. Mijn gezondheid is nog steeds niet bijzonder goed, maar de reis naar India gaat toch door. Op naar de warmte. Voor die tijd volgt nog mijn laatste bericht uit Nepal.

Alle goeds en nogmaals de beste wensen, ook namens Dick,
Ellen

• 05 Januari 2009 - 08:33

Steef :

Leuk om een nieuwjaarsgroet uit Nepal van jullie te krijgen.Ik wens jullie ook een liefdevol en gelukkig 2009.
    Mooi om te lezen hoe je, van wat wij niks noemen, kan genieten Ellen. " Gelukkig " is mijn jaar goed begonnen met het uitvallen van de warmwater installatie. Dat terwijl er hier 10 cm sneeuw buiten ligt. Kunnen wij hier ook ervaren wat luxe is zodra hij weer is gemaakt.
    Groet ook aan Richard;)

• 05 Januari 2009 - 08:55

Ineke:

lieve Ellen en Dick, een gelukkig nieuw jaar en voor de komende tijd veel voorspoed bij jullie ondernemingen
    liefs van Ineke en tsjebbe

• 05 Januari 2009 - 08:56

Annette Reinboud:

Lieve Ellen & Dick,
    Voor jullie ook een vooral vruchtbaar 2009 gewenst, waarin jullie liefdevolle dromen verwezenlijkt mogen worden voor de noodlijdende medemens.
    Ik steun jullie in gedachten.
    Een hele warme hartegroet uit het koude hoge noorden van Friesland.

• 05 Januari 2009 - 10:52

Marijke Schanzleh:

dankjewel voor je verhaal en leuk mee te kunnen beleven dat ook daar nieuwjaar wordt gevierd. ik wens jullie en de mensen daar een gelukkig en gezond 2009 toe met veel reislust en plezier. marijke

• 05 Januari 2009 - 15:02

Michiel:

succes met de pomp en het water, hopelijk gaat het goed
    gelukkig jaar en groeten aan Hom

• 05 Januari 2009 - 18:30

Karin :

Ok voor jullie beiden en samen een mooi en kefdevol 2009 toegewenst. Wat ziet Hom er stralend uit op de foto waarop jullie een champagfnetoost met hem uitbrengen en wat zal hij jullie gaan missen.
    Toevallig sprak ik gisteren iemand die over enkele weken voor 6 weken naar Kameroen vertrekt om met o.a. 2 ingenieures van het waterschap en E25.000 te beginnen met de aanleg van watersystemen voor de dorpsbewoners aldaar. Deze zelfde Heer heeft met enkele anderen ook eerder daar een ziekenhuisje voor zwangere en bevallende vrouwen opgezet. Daarvoor gaan er nu ook weer twee Nederlandse vroedvrouwen mee om begeleiding en cursussen te gaan geven.
    Ik hoop dat er nog iets tot stand kan worden gebracht rondom het waterproject in Katmandu voordat het vertrek naar India , dat zou mooi zijn .
    Voor nu een lieve groet voor beiden, Ellen ik hoop voor jou dat het met je gezondheid in het warme India weer o.k. zal zijn.

Tot een volgende keer

• 05 Januari 2009 - 21:07

MAM:

Veel dank voor jullie goede wensen,nu via de weblog na een telefoon en
    en een persoonlijke email.2009 moet wel geweldig worden!Lieve Ellen:wat stuurde je eenleuk verhaal!Steefattendeerde ons er op.En die leuke foto's!Het is natuurlijk heel jammer dat jullie Hom nu weer een hele tijd moeten
    missen,maar ik ben stiekem blij dat jullie nu naar Zd.India gaan om
    bij te komen van al die
    ellende in Nepal.Gun je
    wat luxe en vier vacantieHet zijn geen 3maanden meer!Fijn Dick
    dat je zo goed voor (onze)Ellen zorgt!Succes
    met het visum!Succes in
    2009 war jullie ook zijn
    Lieve groeten en kussen
    van George en MARLEEN!_

• 06 Januari 2009 - 11:25

Nico De Wal:

Jeanne en ik wensen jullie ook een goed 2009 en zien er naar uit jullie gezond terug te zien (in april?).
    We hadden een bijna full house bij de nieuwjaarsontvangst bij Jos en Hans, erg geslaagd. Kees Don is aan het sukkelen met een klaplong, de anderen zijn vitaal en opgewekt het nieuwe jaar ingegaan.

• 06 Januari 2009 - 15:19

Oom Joost:

Goed verhaal Ellen en in goed Nederlands.
    Wat zei Rudyard Kipling? 'East is East and West is West, and never the twain will meet'. Een denkertje...
    Ik zou zeggen mijn lief petekind: bid voor oompje maar eens braafjes, met in je hand twee wierookstaafjes

• 07 Januari 2009 - 04:16

Marion:

Lieve Ellen en Dick, heel veel goede wensen voor jullie in dit nieuwe jaar! Jullie maken zoveel mee daar, en gaan het meemaken om hopelijk kerngezond ook weer hier terug te zijn. En weer de draad hier op te pakken.
    Ik heb met veel bewondering je stuk( en voorgaande stuk-ken)gelezen, Ellen. Je schrijft zó, dat ik helemaal meegenomen wordt en mee-beleef. Fijn!
    En ik voel me vaak een enorm watje als ik lees wat jullie aan ontberingen áánkunnen....
    En ja, dat dilemma van 'de rijke' zijn in de cultuur daar met al die lasten voor veel mensen, dat lijkt me ook helemaal niet gemakkelijk. Maar jullie doen wat je kunt, heb ik de indruk.

Hier is het echt winter, zoals jullie vast al hebben gehoord. Vannacht zou het -17 C zijn... Maar binnen is het behaaglijk, dat hebben wij hier.

Ik stuur jullie vanuit deze winterse sfeer warme groeten en veel succes met jullie ondernemingen

liefs! Marion

• 07 Januari 2009 - 23:25

Will Roestenburg:

Hoi Dick en Ellen,
    Ik heb enkele dagen geleden jullie blog ontdekt - stom toeval denk ik, maar dat zal ook wel ergens een reden hebben - en met veel bewondering jullie ervaringen en inspanningen gelezen. Ben enorm impressed en blij verrast met/door zoveel kracht en energie. Ook jullie de allerbeste wensen nog en ik blijf jullie voetstappen volgen, dat zoiets kan is toch wel een zegen van deze tijd. Een hsrtelijke groet uit winters Tilburg,

Will en family

• 13 Januari 2009 - 14:21

Marian Nekeman:

Sorry, ik mailde via Dick's email dat ik al lang niets meer had gehoord maar bovenstaand verslag bewees het tegendeel...groetjes..marian

Dick & Ellen

We zijn weer in Nepal, dat ons intussen best vertrouwd is. Destijds, dat is inmiddels 6 jaar geleden zei Dick: We gaan er een jaar tussenuit. Ellen en ik. Sabbatical noemen ze dat. Ellen is al eerder in Nepal en India geweest en daar gaan we nu, om te beginnen, ook weer heen. We gingen toen met een bijzondere opdracht van het Boeddhistisch kwartaalblad Vorm en Leegte, waarvoor ik o.m. een column schrijf en met de Boeddhistische uitegverij Asoka, met Stichting Vajra en met mijn zencentrum Zazen Foundation. Ellen: Nu ik, zolang weg ga, wordt het extra voelbaar dat veel mensen me dierbaar zijn. Twintig jaar geleden schreef ik "rondzendbrieven", die mijn moeder copieerde en doorstuurde. Soms duurde het maanden voor ik antwoord kreeg. Dankzij dit medium lijkt de afstand naar jullie nu een stuk kleiner! Achteraf zijn Ellen en ik tussen 2007 en nu vier keer in Nepal geweest en hebben we ongeveer 80 dagen in de bergen gelopen. Dick heeft een boek geschreven dat 'De tocht van het hart' heet en dat zich voor een flink deel afspeelt in Nepal en India. EN; we zijn inmiddels getrouwd. Sinds 2011. Mijn zencentrum is nu gevestigd in Nijmegen waar we ook wonen. Zie www.zennijmegen.nl. En we hebben een fors waterproject opgezet in de Kaski-regio: de aanleg van een compleet waterleidingstelsel voor ca 14.00 mensen in drie dorpen op de heuvels boven Pokhara.