Weer op pad - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van Dick & Ellen Verstegen - WaarBenJij.nu Weer op pad - Reisverslag uit Kathmandu, Nepal van Dick & Ellen Verstegen - WaarBenJij.nu

Weer op pad

Door: Ellen

Blijf op de hoogte en volg Dick & Ellen

21 September 2008 | Nepal, Kathmandu

Een jonge vrouw zit op straat te bedelen. Op haar schoot ligt een baby zo klein als ik op de intensive care bij ons zelfs nog nooit gezien heb. De levenskansen lijken twijfelachtig. Hoe kunnen we hen helpen ? Wat zal ze doen met het geld dat we haar kunnen geven? We weten dat moeders er regelmatig drugs van kopen....en hoe groot is de kans dat ze met haar kind naar een ziekenhuis zal gaan, en er nog op tijd is ook ......?
Iets verderop zit een man, ook bedelend. De knie van zijn veel te dikke been zit vlakbij zijn enkel. Minstens twee keer per minuut worden we aangeklampt door iemand die geld wil, ons iets wil verkopen, ons naar een shoppingcentre wil brengen, of waarheen dan ook, onze schoenen of oren wil poetsen. Oorpoetsers zijn te kerkennen aan de oorwatjes die onder hun mutsje vandaan komen en ze hebben boekjes bij zich van klanten die in alle talen hun tevredenheid over de behandeling uitspreken. Het kost moeite om aan ze te ontsnappen. Als we blijven weigeren zegt een van hen : you break my heart ! En ze hebben allemaal bad business today. Tja....mooi, die boddhisatva-gelofte, om ze allen te bevrijden. Maar met geld lijkt dat niet te kunnen.
Delhi is vol van de bomaanslag van afgelopen zaterdag waarbij 25 doden en 90 gewonden vielen. Overal is bewaking, vaak met enorme geweren. In de krant lezen we het verhaal van straatarme familie van een van de overledenen, van wie ze financieel afhankelijk waren. Ze hebben een flinke som geld moeten betalen om het dode lichaam van hun zoon uit het ziekenhuis mee te mogen nemen.
Ik bedoel maar : we zijn weer in India. Grijze lucht van de smog. Je kan je niet voorstellen hoe vies dat is als je het nooit ingeademd hebt, en dat bij 36 graden celsius. Overal is het vies, en als het waait belandt de viezigheid in je ogen als je niet je handen voor je gezicht houdt.
En toch, en toch genieten we, is het heerlijk weer in dit fascinerende land te zijn.
En tegelijkertijd ben ik er nog niet echt. De ziel is langzaam, zegt Ton L. altijd. En zo voelt dat ook : het lijkt of de verhuizing uit Eersel en het logeren bij mijn ouders (wat zijn ouders toch unieke mensen, en zeker die van mij!) dichterbij zijn dan deze idiote stad. En wat is nou realiteit.....Dicks ziel is overigens iets sneller. Karel, een goede vriend van me, schrijft een boek over de ziel, maar die weet ook niet wat dat is.
We zijn weer op pad, wilde ik maar even zeggen. Na een drukke zomer waarin we gemerkt hebben veel trouwe lezers te hebben . Tot mijn verbazing heb ik gemerkt dat ik het leuk vind om soms te schrijven. Wie weet volgt er meer.
Alle goeds
Een warme groet
Ellen
NB. Als we dit stukje op de weblog gaan zetten zitten we alweer in Nepal, waar we allerhartelijkst ontvangen worden door de mensen die ons nog kennen van vorig jaar. Naast uitrusten en nepalees leren (erg moeilijk, maar zij en wij vinden het prachtig) doen we nog niet veel, maar proberen wel wat plannen te maken. Waarschijnlijk gaan we toch naar Tibet. Vanwege de chinese bezetting aarzelen we daar al lang over. Een positief advies van een nederlandse pro-tibet-organisatie geeft de doorslag. Sinds de Olympische Spelen worden weer mondjesmaat toeristen toegelaten, maar gemakkelijk maken ze het niet.
Tot zover,
Subha kamana,
Ellen

• 21 September 2008 - 13:03

Jos Hoebe:

goh, ik wist niet dat jullie alweer wegwaren. goede reis en veel avonturen.
    dikke kus,
    jos

• 21 September 2008 - 16:21

Ineke:

lieve ellen en dick, nogmaals een hele goeie tijd gewenst, en ellen, bedankt voor jebetrokkenheid tussen de verhuisdozen, het gaat elke dag een klein beetje beter, veel liefs, ineke

• 21 September 2008 - 16:52

Michiel:

voordat ik las dat je het leuk vindt om te schrijven, dacht ik goh die Ellen vind het leuk om te schrijven!
    Nou, dat is nu ziel

• 21 September 2008 - 17:30

Marian Nekeman:

Heel prettig dat ik weer van jullie ervaring mag meedelen, het is elke keer weer genieten.
    groeten..Marian

• 23 September 2008 - 17:30

KARIN :

Dank jullie wel voor weer een eerste verhaal over jullie belevenissen. Ik zal zeker regelmatiog even kijken of er nog berichten zijn. Het is weer geen echte luxe tot nu toe!
    We vertrekken morgenochtend voor 14 dagen naar Frankrijk, we hebben er zin in!
    Lieve groet uit Helmond

• 22 Januari 2012 - 14:58

Paulien:

Hoi Dick en Ellen!

Leuk om jullie website te vinden, en foto's te zien! We hebben elkaar ontmoet in Nepal, in de Eco Villadge in Astam. Ik ben inmiddels - na nog anderhalve maand in India - weer terug in Nederland (koud!!) waar ik mijn foto's aan het uitsorteren ben. Ik heb nog een paar leuke foto's van jullie ook, en het lijkt me leuk om deze naar jullie te sturen!! Wat is jullie emailadres? Ik wens jullie nog een goede tijd, en een veilige reis :-).

Namasté! Groetjes, Paulien

Dick & Ellen

We zijn weer in Nepal, dat ons intussen best vertrouwd is. Destijds, dat is inmiddels 6 jaar geleden zei Dick: We gaan er een jaar tussenuit. Ellen en ik. Sabbatical noemen ze dat. Ellen is al eerder in Nepal en India geweest en daar gaan we nu, om te beginnen, ook weer heen. We gingen toen met een bijzondere opdracht van het Boeddhistisch kwartaalblad Vorm en Leegte, waarvoor ik o.m. een column schrijf en met de Boeddhistische uitegverij Asoka, met Stichting Vajra en met mijn zencentrum Zazen Foundation. Ellen: Nu ik, zolang weg ga, wordt het extra voelbaar dat veel mensen me dierbaar zijn. Twintig jaar geleden schreef ik "rondzendbrieven", die mijn moeder copieerde en doorstuurde. Soms duurde het maanden voor ik antwoord kreeg. Dankzij dit medium lijkt de afstand naar jullie nu een stuk kleiner! Achteraf zijn Ellen en ik tussen 2007 en nu vier keer in Nepal geweest en hebben we ongeveer 80 dagen in de bergen gelopen. Dick heeft een boek geschreven dat 'De tocht van het hart' heet en dat zich voor een flink deel afspeelt in Nepal en India. EN; we zijn inmiddels getrouwd. Sinds 2011. Mijn zencentrum is nu gevestigd in Nijmegen waar we ook wonen. Zie www.zennijmegen.nl. En we hebben een fors waterproject opgezet in de Kaski-regio: de aanleg van een compleet waterleidingstelsel voor ca 14.00 mensen in drie dorpen op de heuvels boven Pokhara.