Licht
Door: Ellen
Blijf op de hoogte en volg Dick & Ellen
26 December 2007 | Nepal, Kathmandu
Ik geniet altijd enorm van mensen die lopen te stralen; lichtmensen, zonnetjes, mensen waar je blij van wordt als je ze ziet. Dat je ze zelfs hier tegenkomt, middenin deze schokkende armoe, had ik niet verwacht. Maar ook hier zijn ze, de lichtgevers; ze raken me enorm, en met kerst, het feest van licht, wil ik er even twee voorstellen. Twee mensen die heel snel onze vrienden werden.
De koffieman in Pokhara had het niet breed, al deed hij redelijk goede zaken. Hij kon de bijdrage voor de school voor de kinderen nauwelijks opbrengen. Hij betaalde een torenhoge huur in de toeristenbuurt waar zijn zaakje gevestigd was.
Je kwam binnen en stond meteen in het piepkleine, weinig schone restaurantje. Twee krakkemikkige tafeltjes, de betonnen vloer altijd bezaaid met oude kranten, aardappelschillen en vieze pannen. Een smerige keuken achterin (geen waterkraan in het pand) en achter de kast was een hok waar ze sliepen. Twee niet al te brede bedden zonder matras. Een voor de ouders, het andere voor Pratitja en haar broertje Vrakas.
Er werd afgewassen op de grond in een grote bak. Het melkpannetje waar de koffie (15 cent) die we er dagelijks bestelden in werd gemaakt zag er uit alsof het nog nooit een beurt gehad had.
De koffieman was voor ons het zonnetje in de buurt. Toeristen bezochten zijn zaakje niet, maar voor alle winkeltjes in de weide omtrek bracht hij de hele dag thee en koffie rond. En altijd met dezelfde blijheid, dezelfde stralende glimlach, dezelfde vriendelijkheid. Waar de koffieman was, daar scheen de zon. Geen voornaam heerschap, maar een man met een belangrijke funktie.
Ook maakte hij heerlijke somoza's die we er regelmatig bestelden. Dick heeft uitgebreid somoza-kookles gehad, dus wie wil kan nog eens iets van onze zonnige vriend komen proeven als we weer thuis zijn!
In de buurt van het zaakje zat vaak een oude man. Duidelijk straatarm. Hij droeg een vieze kapotte broek, een oude te ruime jas, een erg versleten 'dakatopi', een nepalees hoedje van het soort waar Dick hier en daar mee op de foto staat, en liep altijd op blote voeten, terwijl het behoorlijk koud kan zijn in deze tijd van het jaar. Hij vroeg nooit iets, keek altijd even lief uit zijn ogen. Dick kreeg er steeds meer kontakt mee, ook al spraken ze niet met elkaar. De oude man zei sowieso bijna nooit iets.
Dick besloot eens hem wat geld te geven; misschien zou hij daar blij mee zijn. De man straalde als de zon zelf, dankbaar als hij was. En hoe vaker we hem zagen, hoe meer hij als een vriend begon te voelen, al was het er een met wie we niet spraken.
Op een dag kwam Dick op het idee schoenen voor hem te kopen. We overlegden eerst met de koffieman, die niet jaloers maar direct heel enthousiast reageerde. Hij vertelde dat de man geen kinderen en geen vrouw had. Een nicht zorgde voor hem, maar die had zelf eigenlijk ook niks te verteren. Er was tekort aan van alles. Ook anderen die in de buurt stonden waren positief over het idee en met een heel groepje togen we naar de schoenenwinkel.
Het werd een kostelijk gebeuren. Er kwamen een paar dikke handgebreide sokken met alle kleuren van de regenboog tevoorschijn. Onze vriend bleek niet erg vertrouwd met het verschijnsel sok en had de grootste moeite ze aan te trekken. Ik probeerde hem te helpen en het werd me duidelijk dat onze vriend zich waarschijnlijk zelden wast(wat moet je ook zonder water in huis op die leeftijd). En toen de schoenen. Een paar gloednieuwe (waarschijnlijk nagemaakte) Nikes, van het soort waar bij ons alleen tieners mee lopen. Het was naar ons idee geen gezicht, maar iedereen was enthousiast en opa straalde!
De hele dag hebben we hem trots rond zien lopen. Het viel iedereen op dat hij schoenen had, het regende complimenten, en onze vriend maar stralen! Hij heeft ons op zijn stralende woordeloze manier bedankt en ik was de hele dag zo blij en dankbaar dat wij in de positie zijn om zoiets te kunnen doen. Later hebben we hem nog een warme muts gegeven en een dakatopi zonder scheuren. En ook nu weer hoefden we geen toeristenprijs, maar gewone nepalezenprijs te betalen omdat het voor opa was, die iedereen zo graag mocht.
Dank aan opa en de koffieman, die me lieten zien hoe je dankbaar en licht kan zijn, ook als je reden zou kunnen hebben tot klagen. Dat je kan blijven geven, ook al lijk je niet veel te geven te hebben. Dat je vrienden kan, zonder dat daar iets voor nodig is. Dat er altijd licht is, altijd.
Tot zover onze vrienden uit Pokhara. Nu zijn we al weer een week in Kathmandu.
Intussen is het kerst en dat heeft hier geen uiterlijk. Juist dat inspireerde me om er meer iets innerlijks van te maken, en het was goed om bezig te zijn met de vraag naar het wezenlijke, telkens weer, eigenlijk.
Met nieuwjaar zitten we tussen en op de olifanten in Chitwan.
We wensen iedereen een groots nieuwjaar waarin ook het kleine groot mag zijn.
26 December 2007 - 13:43
Ben:
Wat een mooi verhaal Ellen, hoe je vertelt over het schijnbaar kleine maar juist daardoor zo een mooie, pure en waarachtige ontmoetingen.
Ik voel hoe je kunt genieten waar het werkelijk om draait.
Dat zijn wezenlijke ontmoetingen en ik geniet mee van jou en jullie inspirerende verhalen.
Jullie zijn echt mooie mensen, en ik wens jullie ook veel inspiratie op jullie verdere tocht...
Veel liefs van Ben. -
26 December 2007 - 15:31
Marian Nekeman:
Ontroerend, jullie doen goed werk daar,heerlijk die verslagen, ik geniet ervan en leer er ook van, bedankt, een gezond 2008 voor jullie beiden, groeten..Marian -
26 December 2007 - 15:34
Annette Reinboud:
Lieve Ellen, wat heb je jullie ervaringen prachtig mooi verwoord; het lijkt me toe dat juist daar waar de grens van genoeg overschreden wordt, de ontevredenheid toeneeemt.
Mensen in armoede worden gedwongen om het "zichzelf genoeg zijn" tot levenskunst te verheffen.
Wat een bron van inspiratie en een les in nederigheid!
Zo mooi en toepasselijk in deze laatse dagen van het jaar.
Heb het fijn met elkaar en misschien zien we elkaar nog eens in het nieuwe jaar! Veel geluk en groeten... -
26 December 2007 - 18:43
Hennita Jaspers:
Lieve Ellen en Dick,
Dank, omdat jullie woorden ook hier het een en ander doen oplichten.
Wij hebben een mooie kerstzangavond gehad in de kapel van Gerard. Jullie waren erbij, in ons midden, prachtig !
Dat jullie maar lekker mogen zitten op die olifant met oud en nieuw en dat je je ook de rest van het jaar gedragen zult voelen.
veel goeds van Hennita
27 December 2007 - 00:29
Loes:
Ik kan me zo goed indenken wat er door jullie heenging toen je opa in zijn nieuwe kleding zag stralen.
Wij hebben zoiets soortgelijks meegemaakt in Bali en het maakt je van binnen warm.
Wat voor ons zo klein is, kan voor anderen een schat zijn.
Groetjes en tot mails en ik kijk al uit naar jullie volgende mail. -
27 December 2007 - 10:49
Ineke:
liefde in actie; daar wil ik niks aan toevoegen, behalve mijn glimlach die verschijnt en gewoon blijft hangen; dikke kus van mij en tsjebbe -
27 December 2007 - 19:06
Steef & Pauline:
Lieve Ellen en Dick,
Dagelijks kijken wij uit naar nieuwe berichten op de weblog.
We hebben het regelmatig over jullie gehad, en ook de brieven uitgeprint en aan opa en oma gegeven, papa gaat morgen met opa een nieuwe laptop kopen! (dat wordt lachen)! We hebben de indruk dat hij op zijn 77ste gaat computeren om jullie belevenissen op de voet te kunnen volgen. Een cyberspace opa, dus dankzij jullie:) (dick, nog een speciaal verzoek) papa vraagt of je voor hem ook zo'n mutsje kan kopen. En die voor de carnaval bij ons af kan laten leveren:)
We wachten op een nieuw bericht,
Groetjes van Steef en Pauline
27 December 2007 - 22:23
Eric En Bettie:
Wat een prachtig, ontroerend verhaal, zo invoelend.
Het benodigde voor Hom is onderweg.
Rond de jaarwisseling zijn onze dochters in Pokhara. warme groet -
28 December 2007 - 12:31
Pauline:
Lukt het met de Chatbox?
Dat is echt leuk als het lukt!
probeer!!:) heel makkelijk
xxx -
03 Januari 2008 - 10:46
Klaar:
Kanjers zijn jullie! Ellen, bedankt dat je dit met ons deelt. Gaan jullie maar lekker verder zo weldoende. Ik hou van jullie x Klaar -
06 Januari 2008 - 13:38
Marian Nekeman:
Ik wens jullie beiden een heel fijn en vooral gezond 2008, jullie doen ook goed werk,geniet en leer..groeten..Marian -
06 Januari 2008 - 13:41
Marian Nekeman:
Sorry, tweede berichtje gestuurd over hetzelfde,door gebeurtenissen in mijn familiekring loop ik een beetje door elkaar, maar beter twee keer dan helemaal niet toch? groetjes, Marian -
06 Januari 2008 - 14:48
Jacquelien:
Dank voor het ontroerende verhaal dat je met ons in Nederland deelt, Ellen.
het wordt hier daardoor beslist lichter en zonniger.
Heel veel goeds voor jullie beiden in dit nieuwe jaar en een warme omhelzing. -
08 Januari 2008 - 18:13
Hans,Esther En Kids:
Lieve Ellen en Dick,
Wij wensen jullie al het goeds voor 2008 en hopen dat jullie in 2008 net zulke indrukwekkende dingen meemaken en ervan kunnen genieten als de afgelopen maanden. -
09 Januari 2008 - 10:19
Gerard:
Wat een mooie foto van twee jonge vrienden.
Wat kun jij vertellen, Ellen.
Dick,jij ook. In het rijk van de vreugde is geen concurrentie,
zeg ik in goeie ogenblikken.
Mooi, die term licht-mensen.
Doet me denken aan die kaars
die in de knoop zat (ja die bestaan) en die straalt alsof die knoop niet alles is.
Zo de één kampend met d'r knie, de ander
met een ander onderdeel ... maar die glunder op het gezicht
die zo van binnen uit komt ..
Net als bij Ineke gaat mijn gezicht daarvan glimlachen, heel breed, heel lang.
Liefs, Ellen en Dick,
Gerard -
24 Januari 2008 - 08:50
Thom:
Geweldig en voor mij herkenbaar verhaal, een fijne en inspirerende reis verder, de olifantensafari is weer heel wat anders! Gr. -
24 Januari 2008 - 09:39
Joop Van Der Donk:
Dag Dick en Ellen,
Gistermiddag lekker lang met Marije bijgepraat. Wij kennen elkaar van opdracht bij 's Heerenloo. Aanleiding ontmoeting was mijn recente wandeltocht naar Santiago. Verder kwam het leven ter tafel, da's Marije (en mij) wel toevertrouwd. Dus ook ZEN (ik heb juist weekend in Nijmegen achter de rug bij Rienks Ritskes). Marije wees me op jullie site. Berichten die ik nu lees zijn boeiend, ontroerend, mooi. Zal ze vaker lezen. Dit bericht is om jullie aan te moedigen. Zoals de pelgrims onderweg naar Compostella elkaar toeroepen: BUEN CAMINO! Joop