Genieten
Door: Ellen
Blijf op de hoogte en volg Dick & Ellen
09 Oktober 2007 | Nepal, Pokhara
Ik voel me enorm dankbaar dat ik hier eindelijk weer ben, in het land waar ik het meest van houd. En tegelijk is het vaak zoeken naar een plaats. De vraag of ik hier wel mag zijn is me wel vertrouwd, maar hier is die meer aanwezig dan ooit. We zijn hier voor de nepalezen stinkrijke westerlingen (het 18-jarige en bloedmooie meisje aan de kassa van de supermarkt werkt 7 keer 13 uur voor nog geen 7 euro per week, en dat is waarschijnlijk meer dan veel anderen verdienen) en we voelen ons vaak pottenkijkers. De voor ons vaak fraaie plaatjes zijn hun uitdrukkingen van heftige armoede. Een schrijnend contrast. Tja.....en het toerisme brengt voor velen natuurlijk wel wat meer welvaart en ontwikkeling, maar of de mensen er gemiddeld gezien gelukkiger van worden vraag ik me zeer af. Ze verkopen ook hun cultuur tenslotte, de allerarmsten verdienen niet aan ons, het materialisme neemt toe, en hoe is het om keihard te werken in de hete zon en al die westerlingen hier de hele dag niets te zien doen en te zien eten in (voor ons ontzettend goedkope) restaurantjes waar zij nooit zullen komen of soms zelfs niet eens mogen komen....? Daar komt nog bij dat we het milieu mee helpen belasten hier. Als we drinkwater kopen in plastic flessen (je kan ook jodium doen in hun drinkwater; gaan we doen nu), als we batterijen willen hebben voor de Ipod (wil je een oplaadbare voor me kopen Joost als je komt ?), als we willen eten in de bergen en dat voor ons op houtvretende vuurtjes klaargemaakt wordt........(met z'n allen hetzelfde gerecht bestellen spaart hout) En toch willen we graag nog blijven....maar wat kan je doen? Dick gaat nog schrijven over het bedelaarsvraagstuk dat ons dagelijks bezighoudt; komt nog dus....
Maarten, een vriend van ons die hier ook reizen organiseert, heeft dit probleem aangepakt door enorme ontwikkelingsprojecten op te starten hier, in een zeer geslaagde poging iets terug te willen doen . We gaan hem en zijn Vajra-Institute nog bezoeken in november (zie stichting Vajra, of Maarten Olthof, op google). Dick heeft een flink deel van zijn 'kunstcollectie' aan de stichting geschonken (mag ik dat vertellen?), maar de vraag blijft of je wel genoeg doet.....Die hebben we thuis ook wel eens, maar hier komen we het dagelijks tegen en kan je niet anders dan steeds keuzes maken, en die zijn zelden echt bevredigend.
Maar nogmaals: ik ben dankbaar en ontroerd hier weer te zijn, en Dick is dat ook vaak, zoals een paar dagen geleden om half 7 's ochtends, toen hij voor het eerst vanaf ons balkon de achtduizenders van de Himalaya ver uit zag toornen boven de heuvels die het Fewa-meer omringen. Morgen gaan we er tussen lopen. We gokken er op. Mijn knie is nog niet echt goed en het is afwachten hoe het zal gaan. We hebben Lama, onze drager, bij ons, en lopen maar 2 (of 3, als het goed gaat) uur per dag. Elk trekkingbureautje waar we kwamen moest daar om lachen. Maar we gaan het doen!!!! Eindelijk weer terug in mijn bergen, zo voelt het. En zelfs de voormalige gymjuf in mij heeft zich er mee verzoend dat het zo langzaam moet, en wellicht nog langzamer (minder dan 2 uur wordt moeilijk, want er moet wel een hutje zijn om te slapen).
Het is bloedheet buiten. Als het lukt lopen we naar de ijskou......hoogste hut op 4200 meter. Als het niet lukt hebben we het wel geprobeerd!
Voorlopig wordt het misschien stil op deze site....geen verbinding hoog in de bergen, lijkt me.
Wij wensen jullie een mooie herfst en alle goeds.
Liefs van Ellen
en Dick
(NB Toch wel leuk soms, zo'n site, en zeker ook jullie reacties ! Met dank !)
09 Oktober 2007 - 09:19
Marijke:
Ik herken het dilemma waarover je schrijft,moeilijk maar heb ook de ervaring dat als je mensen respektvol tegemoet treedt, zij daardoor iets krijgen wat voor hen goed voelt, was ook in oa Pokhara en krijg nog vaak de intensiteit van de Nepalese natuur op mijn netvlies en het daarbij horende gevoel in mijn hart en dat is rijkdom die nooit meer over gaat. Ik geniet van jullie verhalen, dank daarvoor en gewoon doorgaan met verwonderen en genieten. -
09 Oktober 2007 - 13:26
Michiel:
wat een lang stuk Ellen en wat een gelukkige gezichten op de "opwegnaardebergen" foto, je knieen zien er wel stevig uit!!
toch fijn dat je enkele uren kunt lopen, en dan ook nog varen.
ik vind het leuk om met jullie mee te reizen, bye, michiel -
09 Oktober 2007 - 17:37
Tineke Burghouts:
Lieve Ellen en Dick,
wat is het bijzonder om zo met jullie'mee te mogen reizen'.
Dank, dat jullie dit zo delen.
Het ga jullie goed.
Enne,...Ellen, heb je nog mooie muziek tot je genomen/ ontdekt/ervaren.?
Doei, lieve groetjes. -
09 Oktober 2007 - 20:38
Karin Hendriks:
Hallo ELLEN en Dick,
Heel mooi om van jullie reis voor een deel getuige te kunnen zijn ,prachtige verslagen van beiden ! Bert en ik genieten ervan . We wensen jullie voor nu een mooie tocht door de bergen en niet te veel huisdieren ! Vandaag de verslagen naar pa en ma gebracht; zij weer helemaal blij.
Het ga jullie beiden goed en tot de volgende keer.
Groetjes en liefs van Bert en Karin -
11 Oktober 2007 - 07:20
Gerard:
Hoi Ellen en Dick, met die mooie herfst zit het hier wel goed. Vanuit mijn werkplek op het KDC een reeks groene bomen en daarvoor een boom in rood-oranje-groen gebladerte. - Gisteravond zongen we met 16 mensen de Akathist, Eddy had het over de mantel van Maria over zoveel mensen uitgespreid.
Ik moest ook aan jullie denken.
Jouw cadeau-azalea van 2002 vertoont naast vier volop bloeiende bloemen het zesde rode puntje .. Mooi he.- He Ellen, als jullie elkaar een mop vertellen zo tussen de bergen in, komt je schaterlach dan terug ?? He, heel veel goeds met knie en andere goedwillende onderdelen. Groet de hemel. -
11 Oktober 2007 - 10:05
Hein:
Ik snap je dilemma; jullie zijn ook anders dan toeristen, daarvoor is het te lang, anderzijds ben je wel buitenstaander. Is ook ons eeuwige probleem met ontwikkelingshulp.
Hoop dat je ook nog van muziek geniet. Ik zou graag samen naar een nieuwe CD van Pärt willen luisteren, salve regina, hemels, lijkt mij prachtig bij die achtduizenders...
Begrijp ik dat Joost binnenkort komt? Leuk, ook fijn voor jullie kiezen, of zijn die weer gezond?
Hier genieten wij van een prachtige , zonnige herfst met alle kleur.
liefs, Ellen zoen, hein -
11 Oktober 2007 - 22:10
Jos:
Geven of niet, het blijft een dilemma. Uiteindelijk liet ik mijn gevoel over het al dan niet geven spreken. Waarbij ik de verhoudingen tussen krijgen of verdienen niet uit het oog probeerde te verliezen.
Mooi he Nepal.
Groeten -
19 Oktober 2007 - 15:22
Piet:
Fijn om jullie zo even te kunnen horen en zien. We denken aan jullie en ook het huis in Biggekerke wacht jullie terugkomst en alle verhalen rustig af..... Veel blessings, ook van Ank! -
19 Oktober 2007 - 15:58
Ellen:
Hallo fijn te horen dat het jullie goed gaat! ik vond la palma na 3 weken nederland weer primitief! maar als ik jullie verhalen lees is het luxe. wens jullie dat alles goed verloopt! veel succes verder! lieve groeten uit la palma -
20 Oktober 2007 - 19:38
Annette Reinboud:
Hallo Lieve Ellen (en Dick die ik alleen "ken" van Vorm&Leegte)wat bijzonder dat ik jou daardoor ook weer gevonden hebt, want mijn laatste mail naar jou kwam weer onverrichter zake terug. Mijn Hongarije reis is definitief ten einde,schreef ik daarin. Des te leuker om jullie reis te kunnen volgen, via dit wonder van techniek. Schitterende foto's! Daar gaat een hart van zingen! Dat al jullie zintuigen mogen bijdragen aan het aanmaken van waardevolle herinneringen, waarmee je anderen weer kunt aanraken.
Dat ik in mijn fysieke beperkingen zo een beetje met jullie mee mag reizen doet me enorm goed.
Ik hoop dat jullie liefde kracht en wijsheid mag genereren voor iedere ontmoeting op jullie mooie pad.
"Wachten en waken en het uithouden met elkaar!" -
22 Oktober 2007 - 06:09
Massagepraktijk Dick:
Hallo Dick & Ellen, zo te zien genieten jullie met volle teugen.
Een hartelijke groet uit Gorinchem -
22 Oktober 2007 - 09:09
Kees Don:
Hallo Ellen en Dick
Fantastisch dat wij van jullie reiservaringen mogen meegenieten.Ze zijn zeer interessant en heel direct.Met hartelijke groeten ! -
29 Oktober 2007 - 11:43
Karel Klumpers:
Ha! Ik was jullie website een tijdje kwijt, ben zelf ook een paar weken naar Tunesie geweest, maar vandaag wilde ik jullie per se weer vinden, en...gelukt.
Tja, het contrast van arm en rijk. In Tunesie zat ik daar ook mee, ook al is het bij jullie nog veel groter. Waarom heeft de een veel meer dan een ander? Het leven is vol raadsels. Vaak kom je er niet uit. Grappig verhaal van Baghwan wat ik hierover las: een zebra was hartstochtelijk van plan zijn identiteit te vinden. Ze had besloten aan andere dieren allerlei vragen te stellen om zo een beetje wijzer te worden. Het eerste dier dat ze zag was een kip. 'Ik ben een zebra, wie ben jij?'Ik ben een kip, zei de kip. 'En wat doe jij zo al op aarde?'O, ik scharrel wat rond, ik pik mijn graantje mee en leg af en toe een ei.'Hm'zei de zebra. Toen zag hij een koe. 'Ik ben een zebra en wie ben jij?'
Ik ben een koe, zei de koe. 'En wat doe jij zoal?' Ik eet gras, ik herkauw en ik geef melk. 'Hm' zei de zebra. Hij had er niet zo veel aan. Maar toen zag hij een stier. Die zag er goed uit, die zou hem wel verder kunnen helpen! 'Ik ben een zebra en wie ben jij?' Ik ben een stier, zei de stier, hoezo? Nou, misschien kan jij me vertellen wat je op aarde doet. 'Wat een idiote vraag! Maar goed, doe die malle pyjama van je maar uit, dan zal ik je eens laten voelen wat ik hier op aarde doe...!'
Hartelijke groet,
Karel -
03 November 2007 - 09:41
Mayke:
Vandaag is Dick jarig! Van harte proficiat! Wat vreemd dat je nu aan de andere kant van de wereld zit, terwijl dit toch altijd zeker één van de twee dagen per jaar is dat we nog contact houden en rond die data elkaar zien.
Veel groetjes voor jullie allebei. -
03 November 2007 - 16:46
Peter Postma:
Proficiat Dick ! Hartelijk gelukgewenst met 67ste verjaardag en nog veel goede jaren ! Hier alles ok - dank voor je interessante reisverslaggeving. Houdoe en all the best.
Peter. -
05 November 2007 - 15:39
Astrid De Keulenaar:
Lieve Dick en Ellen,
Hoewel het nu inderdaad Stil is geworden op jullie site, spreekt de uitdrukking van jullie gezichten op Weg naar de bergen boekdelen. Mooi om te zien, nog mooier om te beleven!
Alle goeds, liefs en voor Dick "A Happy Birthday"!!!
Astrid -
09 November 2007 - 22:14
Ineke Schaper:
ik was benieuwd hoe jullie het maken. Zo te lezen heel goed. Heb zojuist ook de site gelezen van een stel dat in Australië rondreist. Heel apart - het verschil in sfeer en beleving, en erg voelbaar voor mij. Ik word er stil van als ik jullie reisverslagen lees.
Een hele fijne voortzetting nog!