Bekroning - Reisverslag uit Madrid, Spanje van Dick & Ellen Verstegen - WaarBenJij.nu Bekroning - Reisverslag uit Madrid, Spanje van Dick & Ellen Verstegen - WaarBenJij.nu

Bekroning

Door: Dick

Blijf op de hoogte en volg Dick & Ellen

13 September 2007 | Spanje, Madrid

We hebben het eerlijk verdeeld. Ellen schreef door haar verdriet over haar knie heen over de lichte kant van onze nieuwe avonturen. En ik schrijf nu over de zon achter de wolken van onze andere (bescheiden) tegenslagen.

Achtereenvolgens: er brak bij ons allebei een stuk vulling uit een kies. Wonderlijk genoeg precies dezelfde kies rechts onder, helemaal achterin, de 47 voor de insiders. Er moet een kroon op en het moet hier gebeuren, omdat we geen tijd hebben om dat in Nederland te laten doen, voordat we naar New Delhi afreizen. Gisteren liet de watervoorziening het afweten. Nu moeten we met pannetjes regenwater in de weer voor de afwas en onze eigen bewassing en water uit plastic flessen om te drinken en te koken. Een goede oefening voor India. Maar na de vijfstralendouche die we hier inmiddels gewend waren, is dat even wennen. En bij een inspectie van de watertank kreeg ik een pastic luik op mijn linker wijsvinger, zodat ik een paar minuten stond te dansen van de pijn. De vinger is na een redelijke nacht volkomen blauw en dik gezwollen. Het is de vraag of ik de inmiddels bijna zwarte nagel kan behouden.

Onze kiezen worden gerepareerd door een Duitse tandarts, die ons als spoedgevallen behandelde, nadat Ellen meteen een afspraak met hem kon maken, toen ze vrijdagmiddag belde en hij er stomtoevallig de planten aan het water geven was. Maandag al de eerste inleidende ‘beschietingen’. Maar dat niet alleen. We werden opgewacht op een prachtig terras met prachtige bloemen en planten en een schitterend zeezicht. De vrouw van de tandarts presenteerde thee en kleine cadeautjes en bleek in de alternatieve stenenhoek te zitten. De stenen die we als gastgeschenk ontvingen zijn dankbaarheidsstenen. Alles wat je tegenkomt is reden om je dankbaar te stemmen. Want zij zijn een spiegel voor je eigen gedrag. De dankbaarheidsstenen herinneren je eraan dat alles één is. En het is –in wezen- alleen liefde wat je tegemoet komt. Maria Adriaens had ons dat al eerder voorgehouden. Nou, zulke zetjes kunnen we goed gebruiken aan de vooravond van ons echte vertrek. Straks gaan we onze nieuwe kronen halen en daarna gaan we ergens met Pieter aan de zee eten. Dat samen vormt dan de ‘bekroning’ van een nieuwe mooie, boeiende La Palma-dag.

Hoe het verder gaat met de watervoorziening en mijn wijsvinger is ongewis. We zien wel. Dat is de beste vooroefening die we kunnen krijgen voor de rest van onze reis, waarop je vaak het beste, vooral ook voor je eigen gemoedsrust, kunt meebewegen met de stroom van de ontwikkelingen. We zullen onze dankbaarheidsstenen maar meenemen. Alles is één. Weet je wat we doen? We zien wel, dan kunnen we nog altijd zien wat we doen.

• 13 September 2007 - 16:57

Michiel:

hoi!!! ik heb 14 dagen in Las Palmas in het ziekenhuis gelegen, heel luxe en gerieflijk, dus maak je geen zorgen over wat je uit de kosmos komt toevallen, liefde is het zeker!

• 13 September 2007 - 19:36

Desiree:

hallo, Dick en Ellen

Begin! Alleen dan kan het onmogelijke mogelijk worden.
    Dit was de "dagelijkse gedachte"vandaag
    Nou , jullie zijn echt begonnen ! Wat een veelzeggende belevenissen reeds. (grapje)
    LEUK OM OP DEZE MANIER EEN BEETJE MET JULLIE MEE TE REIZEN !

Toi, toi en een welgemeende groet uit Heeze
    van
    Desiree

• 13 September 2007 - 20:12

Ineke (Schaper):

hoi Ellen en Dick,
    een hele goede reis toegewenst naar Nepal en ......
    Wat je zegt, Ellen, een groot verschil met 20 jaar geleden. Toen was het alsof je van de aardbol verdween als je zo'n reis maakte, nu kunnen we gewoon van dag tot dag, of week tot week, lezen wat jullie allemaal meemaken. Hartstikke leuk, ik ben benieuwd....
    hartelijke groet,
    Ineke

• 18 September 2007 - 13:05

Corneliaw:

Lieve beide,
    vandaag zijn jullie op weg gegaan naar Delhi....met nieuwe kiezen en zere knieen en een duim en naar ik hoop volvertrouwen in wat de toekomst brenge moge. Jullie blijven in mijn gedachten. Cornelia

• 19 September 2007 - 06:09

Jan Willem Houthoff:

Hoi Ellen en Dick,

Wat goed om met nieuwe kronen op pad te gaan! Verstandig om die vullingen op La Palma te verliezen. Je kunt ze daar beter laten vervangen dan halverwege de Annapurna...

Ik ben heel benieuwd naar al jullie belevenissen. Het is leuk om zo nauw bij jullie betrokken te blijven, terwijl de afstand in kilometers zo groot is. Dat kan toch maar met internet!

Als het goed is zijn jullie nu aan in Nes Delhi. Heel veel geluk!

Jan Willem

Dick & Ellen

We zijn weer in Nepal, dat ons intussen best vertrouwd is. Destijds, dat is inmiddels 6 jaar geleden zei Dick: We gaan er een jaar tussenuit. Ellen en ik. Sabbatical noemen ze dat. Ellen is al eerder in Nepal en India geweest en daar gaan we nu, om te beginnen, ook weer heen. We gingen toen met een bijzondere opdracht van het Boeddhistisch kwartaalblad Vorm en Leegte, waarvoor ik o.m. een column schrijf en met de Boeddhistische uitegverij Asoka, met Stichting Vajra en met mijn zencentrum Zazen Foundation. Ellen: Nu ik, zolang weg ga, wordt het extra voelbaar dat veel mensen me dierbaar zijn. Twintig jaar geleden schreef ik "rondzendbrieven", die mijn moeder copieerde en doorstuurde. Soms duurde het maanden voor ik antwoord kreeg. Dankzij dit medium lijkt de afstand naar jullie nu een stuk kleiner! Achteraf zijn Ellen en ik tussen 2007 en nu vier keer in Nepal geweest en hebben we ongeveer 80 dagen in de bergen gelopen. Dick heeft een boek geschreven dat 'De tocht van het hart' heet en dat zich voor een flink deel afspeelt in Nepal en India. EN; we zijn inmiddels getrouwd. Sinds 2011. Mijn zencentrum is nu gevestigd in Nijmegen waar we ook wonen. Zie www.zennijmegen.nl. En we hebben een fors waterproject opgezet in de Kaski-regio: de aanleg van een compleet waterleidingstelsel voor ca 14.00 mensen in drie dorpen op de heuvels boven Pokhara.