genieten en afzien
Door: Ellen
Blijf op de hoogte en volg Dick & Ellen
14 November 2011 | Nepal, Pokhara
De zandstormen en wervelwinden blazen steeds weer onze kleren vol stof en onze tanden vol zand . (Dat is niet lekker). ’s Avonds wacht ons steevast een ijskoude en meestal smerige stinkende douche (zo een op van dat smerige beton bijna boven het pleegat) , waarna we met vijf lagen dikke truien en jassen en een slaapzak om in een meestal ongezellige onrustige en altijd koude eetzaal soms nog het gevoel hebben dat we het nooit meer warm zullen krijgen. In bed duurt het lang voordat ik warm ben, ondanks onze mutsen (heerlijk !) , kruiken (die heeft verder geen mens bij zich) en de extra dekens die Hom steeds weer op de kop weet te tikken. Door de hoogte slapen we nog slechter dan anders en het zijn lange uren wachten tot het weer licht wordt.
Als we eindelijk op kunnen staan, steken we ons zonder ons te wassen (véél te koud !) zo snel mogelijk in alle beschikbare kleren . Ik zoek voor mijn yoga-oefeningen een vierkante meter op de vloer die schoon is en vind die zelden. Gelukkig heb ik voor dit doel van die grote gratis plastic afvalzakken van de gemeente Nijmegen bij me. Die leg ik op de grond, een oude jas er op en klaar is mijn yogamatje. Met onze waterkoker waar we ook drinkwater mee maken, zet ik poederkoffie met poedermelk. Niet te zuipen, vind ik thuis, maar hier is het een traktatie. Een nieuwe dag kan beginnen. De wind is alweer opgestoken, veel vroeger op de dag dan tevoren. Ook hier verandert het klimaat.
We zijn in Mustang, het lang verboden koninkrijk tussen Tibet en de rest van Nepal. Het mooiste en ruigste stuk natuur dat ik ooit gezien heb. Ik train al jarenlang om weer eens in de Himalaya te kunnen lopen. Precies twee maanden geleden was mijn knie echter opeens weer zó slecht dat ik nog geen 10 minuten kon lopen. Ik ben bezig geweest met annuleren, maar dankzij mijn reumatoloog, mijzelf, een aantal verstandige beslissingen en een groot wonder ben ik nu weer op 3600 meter hoogte in mijn geliefde Himalaya. Het lijkt wel of ik nooit reuma gehad heb. Een paar keer heb ik van dankbaarheid staan huilen. Ik geniet hier meer dan waar ook, hier ligt mijn hart, en tegelijkertijd ben ik hier op de een of ander manier niet thuis. ‘Home is where the Heart is’, zingen we vaak. Dat kan overal, daar hoef je je geen millimeter voor te verplaatsen. Maar vreemd genoeg wringt hier iets. Het is thuiskomen, maar tegelijkertijd is het zó niet van mij, deze ruigheid, de middeleeuwen waar hier veel mensen nog in leven, de cultuur die ik nooit écht zal kennen, deze stormen, de kou, de vuiligheid......Gelukkig zit het universum ook in de Japanse anemonen in onze tuin op de Petruslaan.
Maar goed, ik had over Upper Mustang, het lang verboden koninkrijk dat niet meer strikt ontoegankelijk is, maar het kost veel moeite en minimaal 500 dollar om er in te komen. Faciliteiten voor toeristen zijn er nauwelijks. Onze hoteleigenaar heeft echter vriendjes bij de ‘checkpost’ die iedereen terug hoort te sturen en hij regelt voor ons dat we Upper Mustang in mogen. Het landschap is verpletterend. Ik ga het niet beschrijven; wees welkom op de Petruslaan; we maken honderden foto’s. (ik zie nu dat je ook kan googelen: ‘Mustang Nepal afbeeldingen’. Maar wees toch welkom !)
Ik had wat as bij me van mijn in maart overleden vader. Ik wilde die op ’s werelds mooiste plek uitstrooien en dat heb ik gedaan. Ik heb nog wat tegen mijn vader gezegd, in tranen, en daarna heb ik beetje voor beetje de as met windkracht 10 met de wind meegegeven, de lucht in, soms loodrecht omhoog, soms alle kanten tegelijk op. Met vreugde. Het was goed zo.
Er valt nog veel meer te vertellen. Over een paar levensgevaarlijke avonturen, over hemelbegrafenissen hier, over de meeste vreemde gebruiken op festivals, over Hom en zijn familie, over stank en vuiligheid, over al die lieve Nepalesen van wie we niet weten of we ze kunnen vertrouwen.
En natuurlijk over het waterproject , het doel van onze reis. Dat gaat beter dan we hadden durven hopen en daar zijn we erg blij mee, maar we vertellen later verder.
Voor nu al het goede voor jullie,
een groet uit het hart
Ellen
en ook van Dick
14 November 2011 - 13:46
Gerard:
Ja, Mustang .. naam klonk gelijk bekend in mijn oren. Dat je knie zo wonderlijk goed gaat ... je had het al bijna overgegeven en nu dit. Beter "gewapend" tegen de elementen
die jou onder uit halen en toch niet kunnen afremmen, Ellen. Je vader uitzwaaien, uit-"waaien" ... laten gaan,
da's levenskunst. Je bent ver weg, maar jullie voelen niet als verdwenen in een vreemd heelal. Ik wandel in mist en bij zon, bij licht en bij donker.
en voel de ziel van het al; daarin zit alles, levenden en mensen die gingen.
Fijn een bericht van jullie te mogen ontvangen. Agge me stuuppert, ze-eker. Gerard -
14 November 2011 - 18:04
Michiel:
Dit lijkt voor mij althans jullie eerste bericht. Het lijkt erop dat het jullie prima vergaat, alles in je verslag wijst daar op, geheel passend bij jullie!!!met allerlei tegenstellingen in jezelf en de omgeving, in rustige woorden verpakt.
Geniet volop van je belevingen en ervaringen daar. Wij doen dat hier. En ik ben benieuwd naar het vervolg... -
15 November 2011 - 01:52
Dick & Ellen Verstegen :
Heel leuk iets van jullie te horen, prachtig wat je allemaal mee mag maken, al is het niet altijd even gemakkelijk,jullie zijn wel bevoorecht met deze ervaringen, het is je van harte gegund,ik blijf jullie belevenissen volgen, en wens jullie veel goede ervaringenv toe vanuit een relatief veilig Zoetermeer.
Marian Nekeman -
15 November 2011 - 11:38
Alieke Rumpff:
Ha lieve mensen,
Wat een onvergetelijke ervaring weer.
Ik heb bewondering voor jullie moed en doorzettingsvermogen.
De foto's zijn prachtig.
Sterkte ook met de ontberingen en vooral veel genieten. Wij genieten op een afstandje mee.
Lieve groet,
Alieke
16 November 2011 - 15:24
Marion:
lieve Ellen en Dick,
bijzonder om zo weer even mee te reizen met jullie, en zoals steeds ben ik onder de indruk van de ontberingen die jullie -naast de overweldigend mooie ervaringen- toch maar doorstaan.
Ik stuur jullie met liefde HEEEEEL VEEEEEL warmte voor de avonduren toe!!!!!!
En wat fijn dat je je vader naar zo'n mooie plek hebt meegenomen......
Goeds, en alles, en tot gauw
Marion
PS met het koor gaat het goed maar ze missen je natuurlijk wel, Ellen.... -
18 November 2011 - 01:00
Karel Klumpers:
Lieve Ellen,
Het is nu nacht in Nederland en dus langzamerhand de gebruikelijke tijd dat ik een berichtje naar jou zend. Vraag me niet waarom. Zou de nachtKarel meer van jou houden?
Ik lees je verslag met het bekende kippenvel; het lijkt wel of jij altijd intens leeft, waar je ook bent. En ik ben opnieuw onder de indruk van de zeer basale omstandigheden waarin jullie daar verblijven. Fijn dat je zo goed gaat! Geniet, vibreer, resoneer, lieve vriendin, en laat ons meetrillen.
Groet aan Dick die zo kranig die berg opklimt.